President del Pakistan

Infotaula de càrrec políticPresident del Pakistan
TitularArif Alvi Modifica el valor a Wikidata
des del 9 setembre 2018 Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaAiwan-e-Sadr (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nomenat perElectoral College (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióPakistan Modifica el valor a Wikidata
EstatPakistan Modifica el valor a Wikidata
Creació2 març 1956 Modifica el valor a Wikidata
LlistaPresident del Pakistan Modifica el valor a Wikidata
Lloc webpresident.gov.pk Modifica el valor a Wikidata

El President del Pakistan (urdú: صدرِ پاکستان, romanitzat: s̤adr-i Pākiṣṭān), oficialment president de la República Islàmica del Pakistan, és el cap d'Estat cerimonial de Pakistan i el comandant en cap de les Forces Armades de Pakistan.[1][2]

El càrrec de president es va crear amb la proclamació de la República Islàmica el 23 de març de 1956. El llavors governador general en actiu, el general de divisió Iskander Mirza, va assumir el càrrec com a primer president. Després del cop d'estat del 1958, es va abolir el càrrec de primer ministre, deixant la Presidència com el càrrec més poderós del país. Aquesta posició es va reforçar encara més quan es va aprovar la Constitució del 1962. Aquesta va convertir el Pakistan en una república presidencialista, atorgant tots els poders executius al president. El 1973, la nova Constitució va establir la democràcia parlamentària i va reduir el paper del President a un paper cerimonial. Tot i això, la presa del poder pels militars el 1977 va revertir els canvis. La 8a Esmena va convertir el Pakistan en una república semipresidencialista i, en el període comprès entre 1985 i 2010, el poder executiu va ser compartit pel president i el primer ministre. La 18a Esmena de 2010 va restablir la democràcia parlamentària al país i va reduir la presidència a un càrrec cerimonial.[3]

La Constitució prohibeix al president dirigir directament el Govern.[4] En el seu lloc, el poder executiu és exercit en nom seu pel Primer Ministre, que el manté informat de tots els assumptes de política interior i exterior, així com de totes les propostes legislatives.[5] Això no obstant, la Constitució atorga al President els poders de concedir indults i el control sobre l'exèrcit; no obstant això, tots els nomenaments en els comandaments superiors de l'exèrcit han de ser realitzats pel president en funció del “requerit i necessari”, prèvia consulta i aprovació del Primer Ministre.[6]

  1. Article 243(3) Arxivat 2015-03-21 a Wayback Machine. in Chapter 2: The Armed Forces. Part XII: Miscellaneous in the Constitution of Pakistan.
  2. Article 41(1) Arxivat 2016-02-04 a Wayback Machine. in Chapter 1: The President, Part III: The Federation of Pakistan in the Constitution of Pakistan.
  3. Rodriguez, Alex. «Pakistan moves to roll back presidential powers» (en anglès americà), 02-04-2010. [Consulta: 11 febrer 2023].
  4. Article 43(1)–43(2) Arxivat 2016-02-04 a Wayback Machine. in Chapter 1: The President, Part III: The Federation of Pakistan in the Constitution of Pakistan.
  5. Article 46 Arxivat 2016-02-04 a Wayback Machine. in Chapter 1: The President, Part III: The Federation of Pakistan in the Constitution of Pakistan.
  6. Article 243(2) Arxivat 2015-03-21 a Wayback Machine. in Chapter 2: The Armed Forces. Part XII: Miscellaneous in the Constitution of Pakistan.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne